Hőkamerás épületdiagnosztika

Az épületdiagnosztika terén az utóbbi évtizedek legjelentősebb változást hozó technológiai vívmánya a hőkamera, mely bármilyen lakó- vagy ipari ingatlan esetében alkalmazható.  A rendkívül pontos mérési eredményeket nyújtó hőkamerás vizsgálat révén nem csupán a szigetelési problémák tárhatók fel, de a falban/padlóban futó víz- illetve fűtésvezetékek pontos elhelyezkedése,  esetleges szivárgásai is. Az épület egészéről és egyes részeiről készített hőtérkép felvételek pontosan megmutatják, hogy hol szökik az energia – és ezáltal a pénz is az üzemeltető zsebéből.

A alkalmazhatóságuk azonban nem merül ki az épületek szigetelésének és hőtechnikai jellemzőik vizsgálatában. Az alábbi pontok – a teljesség igénye nélkül – működésének alapjait és a felhasználás lehetőségeit mutatják be.

hőkamera

Termográfiás épületvizsgálat

A termográfia a testek által kibocsátott infravörös sugárzás detektálásán alapul, melyet a hőkamera az emberi szem számára értelmezhető hőkép formájában jelenít meg. Legnagyobb előnye, hogy a vizsgált szerkezet hőtechnikai hiányosságai megbízhatóan és roncsolásmentesen tárhatóak fel.

Magas termikus érzékenységük révén megjelenítik a szigetelési hiányosságokat, hőhidakat, így az épület legapróbb hibái, a fellépő energia-veszteségek helyei, nedvesség, és légszigetelési hiányosságok is láthatóvá válnak.

hőkamera

Penészképződés megelőzése

Hőkamera használatával kimutathatóak a penészedésre hajlamos területek (mint pl. falak, sarkok, mennyezet), a hőképen azonnal láthatóvá válnak a penészedéssel veszélyeztetett területek. A hőkamera méri a felszíni hőmérsékletet, vezeték nélküli páratartalom- és hőmérsékletmérőtől kapott adatokat használva kiszámítja a relatív felületi nedvességet. A relatív nedvesség láthatóvá válik a kijelzőn – a penészre hajlamos területeket a kamera a közlekedésilámpa-elv szerint jelöli; a veszélyeztetett területek pirossal, míg a kockázatmentes részek zölddel jelennek meg a hőképen.

hőkamera

Nedvesség okozta károk vizsgálata

A falak nedvesedésekor nem minden esetben a szivárgó vízvezeték a gondok okozója, az eldugult lefolyók vagy az eltömődött szűrők is okozhatnak károkat, valamint a falakon fel- vagy beszivárgó víz, az ereszek és vízelvezetők hibás kivitelezéséből is adódhatnak ázások. Hőkamera használatával megtalálhatók a padló nedvesedésének, vagy az esővíz beszivárgásának helye mielőtt a víz még nagyobb károkat okozna.

hőkamera

Tömítetlen nyílászárók

Az épületek energiaveszteségeinek jelentős részét okozhatják a rosszul záródó nyílászárók. Nem megfelelően beépített ajtók mentén a hideg levegő könnyedén beáramlik, míg a beltéri meleg levegő elszökik az épületből. Ennek eredménye a huzat, az elszivárgó hő és a magas energia-költségek. Hőkamerával leegyszerűsíthető a tömítetlen területek behatárolása, precízen meghatározható, hogy a fűtési energia hol távozik szabadon az épületből, így még az épületek burkolása előtt kijavíthatóak a megtalált hibák.

Hajszálrepedések lokalizálása

A padló, a fal- és mennyezetfűtés korszerű, kényelmes és takarékos megoldás, alacsony vízhőmérséklet mellett egyenletes meleget biztosít. Csőtörés gyanúja esetén gyakran csak a teljes fal vagy a padló felbontásával található meg a hiba helye. A burkolatok mögötti szivárgások is kimutathatók a fűtési és vízvezetékeknél egyaránt. Hőkamera használatával a padlófűtés és az egyéb, nehezen hozzá-férhető csővezetékek szivárgásai, bontás nélkül is pontosan lokalizálhatók, ezáltal elkerülhető a teljes terület felbontása, csökkenthetőek  a károk és minimalizálhatóak a költségek.

hőkamera

Fűtési rendszerek, hőleadók ellenőrzése

Hőkamerával egyszerűen és gyorsan, megbízhatóan ellenőrizhetőek a fűtés- és klíma / szellőztető rendszerek. 
Egyetlen felvétel is elegendő az egyenetlen hőmérséklet eloszlások feltárásához, ezzel megbízhatóan kimutathatók az eliszaposodott és eltömődött, vagy levegős fűtőtestek.

hőkamera

A tető szivárgási pontjainak meghatározása

A tetőszerkezetek átnedvesedett részei hosszabb ideig tárolják a napsugárzásból származó hőt, mint a sérülésmentes területek, így éjjelente egyenetlenül hűl le a tető. Az így keletkező hőmérséklet-különbség a hőkamerák képén pontosan megmutatja azokat a területeket, ahol a nedvesedés vagy szigetelés okozta problémák vannak. A hőkamera segítségével precízen behatárolható a javításra szoruló terület, ezzel komoly költségek spórolhatóak meg.

hőkamera

Napelemes rendszerek komplex vizsgálata

A napelemes rendszerek vizsgálatának két fő oka van: a hibakeresés és a teljesítmény ellenőrzése. Megfelelő hőkamerával még nagy távolságból is különösen jól ellenőrizhetők a kis és nagyméretű napelemes modulok. Azonosíthatóak és felülvizsgálhatóak a meghibásodott cellák, modulok és elektromos berendezések. A napsugárzás erőssége fontos paraméter, intenzitás értéke a hőképpel együtt elmenthető és így rendelkezésre áll a szoftveres kiértékelés során.

hőkamera

Ipari létesítmények vizsgálata

Egy váratlan áramszünet a termelésben jelentős kiesést okoz. A termográfiai vizsgálattal  kiszűrhető a meghibásodás küszöbén álló, túlmelegedő elektromos berendezés. Ezen ellenőrzések következtében jelentősen javulhat a tűzbiztonság, csökkenhet a leállások miatti bevétel kiesés és a meghibásodások miatti veszteség. A hőkamera lehetőséget ad   mechanikus berendezések forgó/mozgó alkatrészeinek, nehezen megközelíthető és feszültség alatt lévő elektromos berendezések, kapcsolószekrények érintésmentes vizsgálatára.

Hőkamerás vizsgálat feltételei

Ahhoz, hogy a hőkamerával  értékelhető felvételek készüljenek a következő feltételeknek kell teljesülniük:

A külső felvételek napsütéstől mentes napszakban vagy felhős időben kell készüljenek, száraz időben, lehetőleg szélcsendben.

A külső és belső hőmérséklet között legalább 10-15 K különbség szükséges.

A beltér legyen egyenletesen felfűtve (belső ajtók nyitva), szigorúan zárt külső nyílászárók mellett.

Amennyiben a  fűtési rendszer automatikus éjjeli üzemmóddal rendelkezik, az legyen kikapcsolva (tehát a teljes fűtés üzemeljen). 

Hőkamerás vizsgálat menete

A felvételek készítéséhez használt eszköz

A felvételek Testo 871 típusú okos hőkamerával és Testo 605i páratartalom- és hőmérsékletmérő eszközzel készülnek. A professzionális mérési teljesítményű, magas infrafelbontású, beépített digitális fényképezőgéppel felszerelt műszer az iparban és a szakipari szolgáltatások területén is megfelel a szakmai követelményeknek.

Hőkamerás épületdiagnosztika árak

Lakóingatlanok esetében

Társasházi lakás

25 000Ft

Családi ház

35 000Ft
Más szolgáltatással együtt történő megrendelés esetén kedvezmény kerül beszámításra.
Nagyobb alapterületű, illetve nem lakóépületek esetén kérjen egyedi árajánlatot ITT!
A feltüntetett árak bruttó árak, minden felmerülő költséget tartalmaznak.