Hőkamerás épületdiagnosztika

Az épületdiagnosztika terén az utóbbi évtizedek legjelentősebb változást hozó technológiai vívmánya a hőkamera, mely bármilyen lakó- vagy ipari ingatlan esetében alkalmazható.  A rendkívül pontos mérési eredményeket nyújtó hőkamerás vizsgálat révén nem csupán a szigetelési problémák tárhatók fel, de a falban/padlóban futó víz- illetve fűtésvezetékek pontos elhelyezkedése,  esetleges szivárgásai is. Az épület egészéről és egyes részeiről készített hőtérkép felvételek pontosan megmutatják, hogy hol szökik az energia – és ezáltal a pénz is az üzemeltető zsebéből.

A alkalmazhatóságuk azonban nem merül ki az épületek szigetelésének és hőtechnikai jellemzőik vizsgálatában. Az alábbi pontok – a teljesség igénye nélkül – működésének alapjait és a felhasználás lehetőségeit mutatják be.

hőkamera

Termográfiás épületvizsgálat

A termográfia a testek által kibocsátott infravörös sugárzás detektálásán alapul, melyet a hőkamera az emberi szem számára értelmezhető hőkép formájában jelenít meg. Legnagyobb előnye, hogy a vizsgált szerkezet hőtechnikai hiányosságai megbízhatóan és roncsolásmentesen tárhatóak fel.

Magas termikus érzékenységük révén megjelenítik a szigetelési hiányosságokat, hőhidakat, így az épület legapróbb hibái, a fellépő energia-veszteségek helyei, nedvesség, és légszigetelési hiányosságok is láthatóvá válnak.

hőkamera

Penészképződés megelőzése

Hőkamera használatával kimutathatóak a penészedésre hajlamos területek (mint pl. falak, sarkok, mennyezet), a hőképen azonnal láthatóvá válnak a penészedéssel veszélyeztetett területek. A hőkamera méri a felszíni hőmérsékletet, vezeték nélküli páratartalom- és hőmérsékletmérőtől kapott adatokat használva kiszámítja a relatív felületi nedvességet. A relatív nedvesség láthatóvá válik a kijelzőn – a penészre hajlamos területeket a kamera a közlekedésilámpa-elv szerint jelöli; a veszélyeztetett területek pirossal, míg a kockázatmentes részek zölddel jelennek meg a hőképen.

hőkamera

Nedvesség okozta károk vizsgálata

A falak nedvesedésekor nem minden esetben a szivárgó vízvezeték a gondok okozója, az eldugult lefolyók vagy az eltömődött szűrők is okozhatnak károkat, valamint a falakon fel- vagy beszivárgó víz, az ereszek és vízelvezetők hibás kivitelezéséből is adódhatnak ázások. Hőkamera használatával megtalálhatók a padló nedvesedésének, vagy az esővíz beszivárgásának helye mielőtt a víz még nagyobb károkat okozna.

hőkamera

Tömítetlen nyílászárók

Az épületek energiaveszteségeinek jelentős részét okozhatják a rosszul záródó nyílászárók. Nem megfelelően beépített ajtók mentén a hideg levegő könnyedén beáramlik, míg a beltéri meleg levegő elszökik az épületből. Ennek eredménye a huzat, az elszivárgó hő és a magas energia-költségek. Hőkamerával leegyszerűsíthető a tömítetlen területek behatárolása, precízen meghatározható, hogy a fűtési energia hol távozik szabadon az épületből, így még az épületek burkolása előtt kijavíthatóak a megtalált hibák.

Hajszálrepedések lokalizálása

A padló, a fal- és mennyezetfűtés korszerű, kényelmes és takarékos megoldás, alacsony vízhőmérséklet mellett egyenletes meleget biztosít. Csőtörés gyanúja esetén gyakran csak a teljes fal vagy a padló felbontásával található meg a hiba helye. A burkolatok mögötti szivárgások is kimutathatók a fűtési és vízvezetékeknél egyaránt. Hőkamera használatával a padlófűtés és az egyéb, nehezen hozzá-férhető csővezetékek szivárgásai, bontás nélkül is pontosan lokalizálhatók, ezáltal elkerülhető a teljes terület felbontása, csökkenthetőek  a károk és minimalizálhatóak a költségek.

hőkamera

Fűtési rendszerek, hőleadók ellenőrzése

Hőkamerával egyszerűen és gyorsan, megbízhatóan ellenőrizhetőek a fűtés- és klíma / szellőztető rendszerek. 
Egyetlen felvétel is elegendő az egyenetlen hőmérséklet eloszlások feltárásához, ezzel megbízhatóan kimutathatók az eliszaposodott és eltömődött, vagy levegős fűtőtestek.

hőkamera

A tető szivárgási pontjainak meghatározása

A tetőszerkezetek átnedvesedett részei hosszabb ideig tárolják a napsugárzásból származó hőt, mint a sérülésmentes területek, így éjjelente egyenetlenül hűl le a tető. Az így keletkező hőmérséklet-különbség a hőkamerák képén pontosan megmutatja azokat a területeket, ahol a nedvesedés vagy szigetelés okozta problémák vannak. A hőkamera segítségével precízen behatárolható a javításra szoruló terület, ezzel komoly költségek spórolhatóak meg.

hőkamera

Napelemes rendszerek komplex vizsgálata

A napelemes rendszerek vizsgálatának két fő oka van: a hibakeresés és a teljesítmény ellenőrzése. Megfelelő hőkamerával még nagy távolságból is különösen jól ellenőrizhetők a kis és nagyméretű napelemes modulok. Azonosíthatóak és felülvizsgálhatóak a meghibásodott cellák, modulok és elektromos berendezések. A napsugárzás erőssége fontos paraméter, intenzitás értéke a hőképpel együtt elmenthető és így rendelkezésre áll a szoftveres kiértékelés során.

hőkamera

Ipari létesítmények vizsgálata

Egy váratlan áramszünet a termelésben jelentős kiesést okoz. A termográfiai vizsgálattal  kiszűrhető a meghibásodás küszöbén álló, túlmelegedő elektromos berendezés. Ezen ellenőrzések következtében jelentősen javulhat a tűzbiztonság, csökkenhet a leállások miatti bevétel kiesés és a meghibásodások miatti veszteség. A hőkamera lehetőséget ad   mechanikus berendezések forgó/mozgó alkatrészeinek, nehezen megközelíthető és feszültség alatt lévő elektromos berendezések, kapcsolószekrények érintésmentes vizsgálatára.

Hőkamerás vizsgálat feltételei

Ahhoz, hogy a hőkamerával  értékelhető felvételek készüljenek a következő feltételeknek kell teljesülniük:

A külső felvételek napsütéstől mentes napszakban vagy felhős időben kell készüljenek, száraz időben, lehetőleg szélcsendben.

A külső és belső hőmérséklet között legalább 10-15 K különbség szükséges.

A beltér legyen egyenletesen felfűtve (belső ajtók nyitva), szigorúan zárt külső nyílászárók mellett.

Amennyiben a  fűtési rendszer automatikus éjjeli üzemmóddal rendelkezik, az legyen kikapcsolva (tehát a teljes fűtés üzemeljen). 

Hőkamerás vizsgálat menete

A felvételek készítéséhez használt eszköz

A felvételek Testo 871 típusú okos hőkamerával és Testo 605i páratartalom- és hőmérsékletmérő eszközzel készülnek. A professzionális mérési teljesítményű, magas infrafelbontású, beépített digitális fényképezőgéppel felszerelt műszer az iparban és a szakipari szolgáltatások területén is megfelel a szakmai követelményeknek.

Hőkamerás épületdiagnosztika árak

Budapesti lakóingatlanok esetében

Társasházi lakás

30 000Ft

Családi ház

35 000Ft
Budapesten kívüli, nagyobb alapterületű, illetve nem lakóépületek esetén kérjen egyedi árajánlatot ITT!
A feltüntetett árak bruttó árak, minden felmerülő költséget tartalmaznak.