Épületenergetikai minőségtanúsítvány

Európában az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az Európai Unió is a lakások, közintézmények energiahatékonyságával és vált az energetikai tanúsíás bevezetése minden tagország számára kötelező. A szabályozás célja, hogy csökkenjen a meglévő  épületek energiafogyasztása, valamint 2020-ra az új épületek közel nulla energiaigényűek legyenek. Ehhez az energiatanúsítvány mint ösztönző eszköz egy olyan, független szakértő által készített hiteles információhordozó műszaki dokumentum, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire, ezáltal segítve a tulajdonosokat a helyes energiafelhasználási és korszerűsítési döntéseikben.

energetikai tanúsítvány

A hivatalos meghatározása: “igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza”. Gyakorlatban a háztartási gépeken már megszokott energiatakarékosságot jelölő cimkéhez hasonlítható, csak a felhasznált energia mennyiségének nagyságrendje változik.

Energetikai tanúsítvánnyal a  legtöbben ingatlan adás-vételi szerződés kötésekor vagy energetikai korszerűsítési pályázat benyújtása előtt találkoznak. Készítője minden esetben mérnök, aki a tanúsítvány készítésekor a tanúsított ingatlan hőtechnikai szempontból szükséges összes fizikai paraméterét és gépészeti rendszereinek jellemzőit figyelembe véve határozza meg az épület fajlagos energiafogyasztását. Az így kapott eredmény egy jogszabályban meghatározott skálára helyezve adja az épület energetikai besorolását, az országos elektronikus nyilvántartási rendszerbe való feltöltést követően kapja az egyedi HET azonosítót, mely a szerződés kötelező tartalmi eleme.

A besorolást követően amennyiben az épület besorolása nem éri el a CC kategóriát a tanúsítást végzőnek kötelessége ésszerű, belátható időn belül megtérülő korszerűsítési javaslatot tennie.

A tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig érvényes, vagy amíg az épület hőtechnikai paramétereit érintő változás nem következik be.

Gyakran hallani, hogy a tíz évvel ezelőtt történt ingatlan vásárláskor ez még nem kellett. Ez így igaz, az energetikai tanúsítvány szerződésbe foglalása csak pár éve, hitelesítése 2013. január 01.-től kötelező.

A tanúsítvány arról tájékoztat, hogy az adott épületeknek a műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hőveszteségei) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Fontos megjegyezni, hogy a számítási metódus átlagos felhasználást feltételez, nem veszi figyelembe a szélsőséges felhasználói szokásokat, így a számított fogyasztási értékek esetenként a valós fogyasztástól eltérhetnek.

A tanúsítvány talán legfontosabb része a tanúsító szakember javaslata, amelyben az energiatudatos használatra ad tanácsot és egyben rámutat a lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira.

Ha a tanúsítvány értékelése szerint épületünk vagy lakásunk energetikai szempontból gyenge minőségű, netán rossz, érdemes fontolóra venni a tanúsítvány korszerűsítési javaslatában foglaltakat és felújítani az ingatlant. A javaslatok megvalósításával ingatlanunk üzemeltetési költsége csökkenni, piaci értéke nőni fog, így a beruházásra fordított összeg megtérül.

Mikor kötelező elkészíteni?

  • új épület építésekor (használatbavételi eljáráshoz)
  • meglévő  50 m2-nél nagyobb épület, vagy bármilyen méretű lakás adás-vétele esetén
  • ingatlan egy évet meghaladó időtartamú bérbeadásakor
  • 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű állami tulajdonú közhasználatú épületre

Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Tanúsítványt kizárólag megfelelő végzettséggel és szakmai gyakorlati idővel rendelkező Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében szereplő személyek végezhetnek.

Mikor ajánlott elkészíteni?

  • épületkorszerűsítést megelőzően a beruházási döntés megalapozására
  • energetikai korszerűsítési pályázatok előkészítésekor

A tanúsítás menete

  • Kapcsolatfelvétel és időpontegyeztetés helyszíni szemléhez.
  • Helyszíni szemle.
  • Energetikai számítások elvégzése és a hitelesített tanúsítvány kiállítása.
  • Az elkészült energetikai tanúsítvány átadása.

Energiatanúsítvány készítési árak

Lakóingatlanok esetében

Panellakás

12 000Ft

Társasházi lakás

15 000Ft

Családi ház

18 000Ft
A feltüntetett árak bruttó árak, minden felmerülő költséget tartalmaznak (kiszállási és felmérési díjat, számítások és a tanúsítvány hitelesítése).
 Nagyobb alapterületű, nem lakóépület,  illetve nem adás-vételi szerződéshez készítendő tanúsítvány esetén kérjen egyedi árajánlatot!
Más szolgáltatással együtt történő megrendelés esetén kedvezmény kerül beszámításra.